Rok 2010 začal v sociální oblasti vlnou změn. Velmi se dotkly také maminek  na mateřské dovolené. Jak to bude s příspěvky v letošním roce? Spočítejte si na naší kalkulačce výši dávek v mateřství a nemocenského pojištění.

 

 

V právní úpravě mateřské dovolené nedošlo od ledna 2010 k žádným podstatným změnám. Snížilo se však finanční zabezpečení matek v podobě peněžité pomoci v mateřství.

Délka výplaty peněžité pomoci v mateřství zůstala zachována po stejnou dobu, její výše se však snížila ze 70 % na 60 % vyměřovacího základu. Od ledna 2010 se pak snížily i dávky přiznané už v roce 2009.

V posledních dnech zaznívají z parlamentu zprávy o tom, že by toto snížení  nemuselo být trvalé a dávka by se mohla znovu navýšit na původní úroveň. Dokonce se zvažuje její zpětné doplacení od ledna 2010. Jak však nakonec  zákonodárci rozhodnou, uvidíme až v následujících týdnech či měsících.Konkrétní výši peněžité pomoci v mateřství i dalších dávek nemocenského pojištění pro rok 2010 si můžete vypočítat ZDE.

Rodičovská dovolená

V nárocích na rodičovskou dovolenou ani rodičovský příspěvek nedošlo od roku 2010 k žádným změnám. Tj. nadále zůstaly zachovány tři varianty čerpání rodičovského příspěvku, z nichž si rodiče mohou volit ve stanovených termínech a za splnění stanovených podmínek - zejména v návaznosti na peněžitou pomoc v mateřství.

2letou variantu, kdy rodičovský příspěvek činí 11 400 Kč měsíčně, si rodiče mohou zvolit pouze v případě, že předtím pobírali peněžitou pomoc v mateřství ve výši minimálně 380 Kč denně.

3letou variantu s výškou rodičovského příspěvku 7 600 Kč měsíčně si pak mohou zvolit rodiče, kteří pobírali peněžitou pomoc v mateřství, tedy ti, kterým nárok na její pobírání vznikl (na její výši přitom nezáleží).

4letá varianta pak činí 7 600 Kč měsíčně do 21 měsíců věku dítěte a od 22. měsíce pak 3 800 Kč měsíčně. Tuto variantu dostane ze zákona každý rodič, který nemá na peněžitou pomoc v mateřství nárok, protože např. nemá trvající pracovní poměr, nemůže vybírat z variant rodičovského příspěvku a dostane jej tudíž ze zákona rovnou ve 4leté variantě.

Vyberte si nejvýhodnější variantu;shutterstock.comFoto: shutterstock.comVyberte si nejvýhodnější variantu

Kdo má nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

K otázce možnosti volby rodičovského příspěvku je třeba podotknout, že rozhodující je skutečně nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Je třeba mít na paměti, že pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství platí určité podmínky.

Nemocenské pojištění - V první řadě je nezbytné splnit minimální délku účasti na nemocenském pojištění, a to v rozsahu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku.

Ochranná lhůta - Také je třeba být účasten nemocenského pojištění, příp. být v ochranné lhůtě z posledního zaměstnání. Ochranná lhůta u žen, které již byly v den ukončení posledního zaměstnání prokazatelně těhotné, činí 180 kalendářních dnů. Pokud tedy žena hodlá využít peněžitou pomoc v mateřství po této době, nemá na ni bohužel nárok, což s sebou nese také nemožnost volit variantu čerpání rodičovského příspěvku.

Rizikové těhotenství - Specifická situace nastává v případě, kdy žena sice už „nestihla“ peněžitou pomoc v mateřství v ochranné době, ale je z této doby stále na rizikovém těhotenství. Tuto pracovní neschopnost jí pak lékař může prodloužit i na dobu porodu a šestinedělí. Pobírání nemocenských dávek v souvislosti s porodem ženě zajistí nárok na možnost volby varianty rodičovského příspěvku obdobně jako peněžitá pomoc v mateřství.

Otec na mateřské - Pokud již žádnou z výše uvedených variant nemůže žena využít, a přesto si chce variantu čerpání rodičovského příspěvku zvolit, může za ni na mateřskou dovolenou nastoupit otec dítěte. Ten pak může čerpat peněžitou pomoc v mateřství na základě dohody s matkou o převzetí péče o dítě. Otec by pak požádal o rodičovský příspěvek, u kterého by provedl volbu varianty jeho čerpání a následně jej na matku dítěte převedl.